Minst 6 års fängelse

En avlägsen släkting som kallades Pludder-Mads, eller Mads Christophersen som han egentligen hette, tillbringade minst 6 år i lås och bom för att han vägrade underordna sig samhällets krav på fast bostadsplats och ett gott kristet leverne.

Det finns väldigt mycket roligt att läsa om denna fantastiska ”kvinnotjusare”. Mads föddes 1780 och hade flera ”öknamn”.  Mads Klunt, Skrummel-Mads, Mads Snalder, och Mads Rakker var några av dem. Han beskrivs som ”en liten tjock man med skägg och tobak över hela ansiktet”.

Mads fick möta, som så många andra rakkare/resande med nattmansbakgrund, samhällets och inte minst kyrkans krav om hur en städad och god medborgare borde leva. Något som aldrig tilltalade Mads. Skall man vara riktigt ärlig så fick han och övriga från nattmans-släktet aldrig heller den möjligheten, då de ofta jagades bort om de försökte bosätta sig.

Du kan läsa mer om Pludder-Mads på min följande sida: Länk

För dem som vill veta mer så håller jag gärna föredrag om hur det var att vara Nattman och rakkare i Danmark från 1600 talet till modern tid.