Ett barbariskt folk

Detta citat hittade jag i en spännande bok som beskriver pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela.

”Det är ett barbarisk folk, olika andra alla folk både till sedvänjor och till natur. De är fulla av elakheter, svartmuskiga, fula i ansiktet, utsvävande, perversa, perfida, trolösa, korrumperade, liderliga, fyllbultar, vilda, ohederliga och falska, gudlösa, grymma och grälsjuka, oförmögna till något gott, upplärda i alla sorters laster och orättfärdigheter. De liknar geter (ett folkslag från Balkan) och saracener i fråga om illvilja, och är alltigenom fientliga mot vårt franska folk. För bara ett silvermynt dödar en navarresare eller bask en fransman om de bara kan. I vissa delar av  deras land, nämligen Biscaya och Alava, så visar mannen för kvinnan, och kvinnan för mannen, sina skamliga kroppsdelar när de skall värma sig….”

Texten är ett utdrag från världens äldsta reseguide. Boken är från 1140 och är skriven i fem delar. En av dessa har kommit ut på svenska och är en fantastisk rolig läsning. Den beskriver också starkt relationen mellan fransmännen och folket söder om deras gräns.

Originalet, som bevarades i Santiago de Compostela, blev nyligen stulen. Den svenska versionen finns att köpa i bokhandeln.

Här kan du köpa boken för 127 kr, fraktfritt