Rackar Frederik

Rackar Frederik hade aldrig en fast adress under hela sitt vuxna liv. Han levde som en vandrare med alla sina tillhörigheter på ryggen. Han blev en flitig gäst i rätten då han ”bettlade” för att överleva, men som också var förbjudet vid den tid. Frederik föddes ca 1781 och avled februari 1856.

I förhörsprotokollen från Dronninglunds häradsrätt 1837 kan man konstatera att Frederiks far’s hette Zakarias Frederiksen. Några uppgiter om sin mor kunde han inte lämna då han inte hade någon aning om vem hon var eller vad hon hette. Han visste inte om han var döpt och konfirmerad. och han hade aldrig gått i skolan.

Rackar Frederik’s utseende

Den beskrivning som man finner berättar att han var en liten spinkig man. Kroppshållningen var inte den bästa då det anges att han har ”en framåtböjd kroppsform” Han hade vitt hår och skägg.

Det sägs att Rackar Frederik också var läskunnig vilket var mycket ovanligt bland nattmännen. Det finns de som därför antar att han var son till en präst alternativt lärare.

Han var ofta påverkad av sprit och kunde då vara riktigt otrevlig, men som nykter var ha beskedlig och riktigt trevlig. Det sägs att när han väl kom upp på skorstenen, för att sota den, så var det en fröjd att få höra hans vackra stämma och muntra sång.

Han sågs ofta i en hög hatt som var byggd i två etager.

Läs mer om Rackar Frederik här Länk