Några Danska författare

I morgon drar vi över på en minisemester till Aalborg. Det skall bli skönt att bara få försvinna ett par dagar. Äta god mat, ströva i centrum. Givetvis har vi bokat hotell i centrum alldeles intill Antikvariat Pilegaard.

Jag har ju en önskelista på gamla böcker som jag söker och Pilegaard brukar vara ett säkert kort för att finna en del av dessa. Jag gjorde en sökning på vad dom har inne just nu och hittade 2 böcker som fanns på min önskelista. Givetvis bokade jag dem snabbt och skall hämta ut dem under torsdagen. Under åren har det blivit en och annan bok från detta antikvariat.

Det gäller dessa böcker:

  • BLICHER, STEEN STEENSEN: Kjeltringeliv. 1952. 59s. Kartonbind. Illustreret.
  • HANSEN, H. P. Jyske skøjere og rakkere. 1980. 203s.
BLICHER, STEEN STEENSEN

Det som är speciellt med dessa böcker är ju att författarna skriver och berättar om personer som även kan finnas i min släkttavla.

Visserligen är berättelserna i böckerna kryddade med en hel antagande och givetvis är det material som inte håller som källa ur släktforskningssynpunkt. Läsningen är ändå intressant.

Jag samlar även på böcker skrivna av Niels Anesen. Han skriver ju också om min släkt men då om om min farfars mormor, vilket också är Niels mormor. Det betyder att min Farfar och Niels Anesen var kusiner.

Niels Anesen brukar kallas för Danmarks Wilhelm Moberg då han bl.a. skrivit om danska utvandrare till USA. Hans beskrivning av det danska bondesamhället ger också en väldigt bra bild om mina anfäders vardag (på min farfars sida).