screenshot_272Jag blev skrämd i dag när jag hittade en kommentar i Anton Gaardboe’s bok – ”Den sidste Natmandsfolk i Vendsyssel”. Gaardboe själv reagerar och då på några speciella förordningar som ställer skrämmande krav som vi känner igen från nazitysklands tid.

Den Danska förordningen från 27/12 1587 krävde att alla fattiga i Danmark och Norge skulle bära ett tydligt tecken, fastsatt och väl synligt på bröstet. Kraven återkom 1701 och 1708.  Ytterligare förordningar, som ställde liknande krav, kom under senare delen av 1700-talet. Detta gällde givetvis samtliga Nattmän.

Så här skriver han:

”Allerede så langt tilbage i tiden som strax efter reformationen begyndte vår egen regering både her (Danmark) og i Norge at lovgive mod de elementer, både fremmede og indfødte, i befolkningen, som i alt for høj grad elskede det fri og ubundne landstrygeri, men alle lovbud, deriblandt Frd. Af 27/12 1857 med det ejedommelige påbud, at de fattige skulle bære et fastbundet tegn synligt på brystet.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: