Föds i fångenskap

I dag hittade jag en notering om Bodild Sophie Andersine Eliasens födelse.

Hon föddes den 23 september 1842 i Vibogs tukthus. Hennes mor var fånge nr 132 – 4569, Sophie Frederikke Frederiksdatter. Hennes far,  Johannes Eliasen, fängslades några dagar efter hennes födelse och fick fångnummer 456 – 4589. 1843, den 30 december kommer hon ut i frihet tillsammans med sin mor.

Bodil döps i anstaltens kyrkorum. Faddrar vid dopet är

  • Christen Eliasen, fånge nr 447 (barnets farbror)
  • Frederik Clemmensen, fånge nr 255 (barnets morbror)
  • Hansine Jakobine Hansdatter, fånge nr 119 (levde tillsammans med fånge 447)
  • Sören Nielsen, fånge nr 269 (ej släkt)
  • samt fånge nr 10

Bodel Sophie fick själv nr 87. Vilket betyder att hon var barn nr 87 som föddes på denna anstalt.

Bodel Sophie var syster till min farmors mamma.

Sedan blir historien ännu mer sanslös när jag läser om barn nr 83 som också föds i anstalten.
Hon har samma förnamn och heter också Bodild Sophie Andersine, men bär efternamnet Christensdatter. Hon är 3 månader äldre än sin namne och är född den 28 juni 1842.  Hennes far är fånge nr 447, glasmästaren Christen Eliasen som är bror till Johannes Eliasen. Christen var en av faddrarna till min farmors moster. Fånge nr 119, var också fadder åt min farmors moster och är mor till Bodild Sophie Andersine Christensdatter.

Så tjejerna Bodild, Sophie Andersine är kusiner.