Den stora rackarjakten

År 1831 fick Viborg’s amt en ny ”amtmand”. Hans namn var Laurvig Ahlefeldt. Han blev mest känd för att ha arrangerat den största människojakten på en grupp människor som hållits i Danmark.

Visserligen var det redan inskrivet i Christian den femtes danska lag (1685) att amtmännen två gånger om året skall genomföra eftersökningar av lösdrivare. Detta skedde också regelbundet lite varstans i Danmark så Laurvig ansåg nog att han bara uppfyllde sina förpliktelser.

På Laurvig Ahlefeldt´s initiativ genomfördes dock en samlad jakt, enbart på nattmän/kæltringar.

Den 11 februari 1835 var det då dags. Det som i Danmark skulle kallas ”Den store kæltringejagt” och som också dragit skam över hur man behandlade minoriteter. Jakten skedde på samma dag i följande amt (län). Viborg, Ringköbing, Aalborg och Randers och genomfördes med hjälp av sockenfogdarna. På en dag fångades det in 142 personer. 64 från Rinköbing, 45 från Viborg och 33 från Aalborg. Ca 1/3 av de infångade var barn.

H P Hansen skriver i sin bok ”Kæltringjagten” om de fördelar som fanns med infångandet av nattmännen. Bl.a. att par, som levt tillsammans utanför äktenskapet, nu kunde konfirmeras och därefter lagligt vigas.
Flertalet av de infångade placeras i Viborg tukthus, där de skulle undervisas i den kristna läran och därefter konfirmeras. Övriga transporteras till, i de flesta fall, sina födelsesocknar där de tvingades bosätta sig. Där skulle de få försörjning och skolgång för barnen.

Följande är några av mina släktingar som blev infångade den 11 februari 1835. (Det kan finnas fler)

  • Christen Eliasen (min farmor’s morfar’s bror)
  • Hansine Jakobine Hansdatter (min farmor’s morfar’s brorsdotter)
  • Anders Eliasen (min farmor’s morfar’s bror)
  • Ane Sofie Klemensdatter (min farmor’s mormor’s mor)
  • Mette Marie Johannesdatter (min farmor’s morfar’s farbror’s dotter
  • Ingeborg Andersdatter (min farmor’s morfar’s fars halvbrors dotter)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.