Axel Eliasen

Min farmors morfars bror.

Kousted kirke

Axel Eliasen föddes i byn Borup. Han döptes i Kousted kyrka som ligger ca 35 km öster om Viborg på Jylland i Danmark.

Axel är en äldre bror till Johannes, min farmors morfar. Jag har ingen uppgifter om huruvida min farmor träffade sin morfar eller hans bror Axel. Axel avlider när min farmor är 5 år, men hennes morfar, Johannes, avlider redan när hon är 2 år gammal. Så följande berättelse hände inte för så väldigt länge sedan.

Kringresande glasmästare

Axel vandrade med sin familj och försörjde sig som resande glasmästare. Han bar den typiska glasmästarlådan (konten) på ryggen och gick från gård till gård för att söka jobb. I hans glasmästarlåda fanns mindre glasskivor, tenn och diverse redskap.

Döms till tukthusvistelse

Den 22 februari 1832 döms han till ett års fångenskap av ”Wennebergs Hereds politiret”. Han avtjänar straffet i Viborg tukthus och släpps ut den 13:e mars 1833. Han döms för lösdriveri.
Den 24 september 1833 döms han på nytt, och nu till ett års fängelse. Domen överklagas och överprövas den 10 oktober 1833 i Hjörring. Efter ytterligare ett överklagande prövas domen av ””Höjesteret” den 18 november samma år. Domen ändras negativt för Axel som nu får 1 1/2 års straffarbete och får sona sitt brott i Viborg tukthus med en början den 11 december 1833. Hans fångnummer blev 114

Vilket brott döms han för?

Som kringvandrande glasmästare hade han ingen fast bostad och han döms för lösdriveri. Vi den här tiden var det brottsligt att förflytta sig inom landet utan särskilt tillstånd och respass. Vi hade liknade bestämmelser även i Sverige. Axel hade inget fast arbete. Han var alltså arbetslös men försökte, genom glasmästaryrket, försörja sig istället för att leva av fattighjälpen. För detta ”brott” har han fram till nu avtjänat 2,5 års straffarbete.

Den 3 juli 1837 döms han på nytt och nu även hans hustru. Fram till detta datum hade paret Axel Eliasen och Juliane Rolandsdatter vandrat tillsammans i tolv år och fått fyra gemensamma barn. Juliane hade sedan tidigare 3 barn. Nu döms de för att ha ett ”forargeligt samliv” (man lever tillsammans utan äktenskap). Både Axel och Juliane döms! Axel får sona sitt brott i Björnholm medan Juliane skickas till Kolind. Barnen omhändertas och placeras ut till olika fosterhem samt barnhem.

År 1916 berättar deras ene son hur han själv är 1837, då 9 år gammal, var med när hans föräldrar anhölls vid Åsted Prästgård och hur han och hans syskon skildes från sina föräldrar för att placeras i barnhem. Hans två år äldre halvbroder bildar familj och de får fyra söner. Hela familjen emigrerar till USA.

På äldre dagar köper Axel ett litet hus som står på ofri grund för 24 riksdaler.

Släkttavla

Jensine Camilla Jensen är min farmor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.