Litteraturförslag

A Guidebook to the Camino de Santiago


Det finns mängder av böcker skrivna om pilgrimsvandring till Santiago de Compostela och givetvis finns det också rena reseguideböcker späckade med bra information. En av de bästa jag sett är John Brierley’s bok som kommer i ny upplaga till våren.

Jag hade med mig den boken plus en till och tillsamman gav de mig mycket bra information. Jag tyckte dessutom att böckerna kompletterade varandra då de ibland gav helt olika information om vissa sträckor. Ja inte bara olika information utan även olika förslag på sträckor. Den andra boken var Michelin-guiden som gavs ut 2010 och vars kartor var mycket bra.

Kartor från Michelin och information från John Brierley blev perfekt för min del.

Brierley är dock betydligt mer komplett och anger fler alternativ sträckor. Det blir dock ibland lite fel på kartan och distanser men inga större problem. Kanske de rättas till nya utgåvan.

De gamla utgåvorna säljs fortfarande till bra pris. Den kommande utgåvan kan redan nu förbeställas.

Länk till förbeställning av utgåvan 2012-01-05 – 329 kr fraktfritt på Bokus

Länk till utgåvan 2010-01-04 193 kr fraktfritt på Bokus

Micheline-gudie till Santiago de Compostela

Michelinguidens tunna format och de fantastisk bra kartorna var perfekt att ha i handen när man vandrade. Förberedelserna för nästa dag skedde bäst med John Brierleys böcker.

Jag kan varmt rekommendera bägge och dessutom är Michelin-guiden väldigt billig på Bokus

Länk till utgåvan 2010-01-01, 68 kronor fraktfritt

 

Världens äldsta reseguide

Detta citat hittade jag i en spännande bok som beskriver pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela.

”Det är ett barbarisk folk, olika andra alla folk både till sedvänjor och till natur. De är fulla av elakheter, svartmuskiga, fula i ansiktet, utsvävande, perversa, perfida, trolösa, korrumperade, liderliga, fyllbultar, vilda, ohederliga och falska, gudlösa, grymma och grälsjuka, oförmögna till något gott, upplärda i alla sorters laster och orättfärdigheter. De liknar geter (ett folkslag från Balkan) och saracener i fråga om illvilja, och är alltigenom fientliga mot vårt franska folk. För bara ett silvermynt dödar en navarresare eller bask en fransman om de bara kan. I vissa delar av deras land, nämligen Biscaya och Alava, så visar mannen för kvinnan, och kvinnan för mannen, sina skamliga kroppsdelar när de skall värma sig….”

Texten är ett utdrag från världens äldsta reseguide. Boken är från 1140 och är skriven i fem delar. En av dessa har kommit ut på svenska och är en fantastisk rolig läsning. Den beskriver också starkt relationen mellan fransmännen och folket söder om deras gräns.

Originalet, som bevarades i Santiago de Compostela, blev nyligen stulen. Den svenska versionen finns att köpa i bokhandeln.

Klicka här för att köpa boken för 127 kr, fraktfritt

 

Powerful Places on The Camino de Santiago

Powerful Places on The Camino de Santiago, av Gary White och Elyn Aviva, är en av många böcker som skrivits om Pilgrimsvandring i Spanien. Den här boken skiljer sig dock en del från andra och utgör en bok i en serie böcker som handlar om ”powerful places” i Europa.

Gary och Elyn har hyrt ut sitt hus i Amerika och bosatt sig på olika platser i Europa för att bl.a. skriva om dessa ”magiska platser”.

Jag har haft en viss kontakt med Gary via facebook och hans blog. Jag har även fått möjlighet att lämna synpunkter på denna bok innan den gick i tryck. Gary och Elyn ger fördjupad information om drygt 10 platser som man kan nå via den franska pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

En billig bok i pocketformat som dessutom kan köpas som E-book.

De har också en blog som är trevlig att följa och som jag länkat till. Se högerspalten. Titeln gjorde mig nyfiken och vi fick kontakt med varandra denna väg. Having fun until i die

Här kan du köpa boken för 101 kr, fraktfritt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.