Santiago de Compostela

Santiago de Compostela är huvudstad i den autonoma regionen Galicien, i norra Spanien. Staden ligger i provinsen La Coruña.

Staden är en viktig vallfartsort då man anser att aposteln Jakobs grav är belägen här eftersom hans kvarlevor fördes hit efter det att han avrättades i Jerusalem. I kyrkan bevaras en kista med hans kvarlevor.

Katedralen i Santiago de Compostela

Pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela började under 800 talet och fick en kraftig uppsving under 900 talet. Kända pilgrimer från Sverige är Heliga Birgitta med maken Ulf Gudmarsson.

Pilgrimsvandringarna minskar och har nästan upphört under 1900 talet men börjar öka på nytt under 1970-talet och har därefter blivit mer populär än någonsin. Under jubelåret 2010 kom över 260 000 pilgrimer till Santiago de Compostela.

Botafumeiro

 

Nästa gång som jubelåret infaller dröjer ända till 2021.

Gravkammaren

Gamla staden i Santiago de Compostela är uppsatt på UNESCO’s världsarvslista.  Likaså pilgrimsleden (Camino Frances) mellan Saint Jean Pied de Port och Santiago de Compostela finns med på UNESCO’s lista. Fast den leden (Jakobsvägen) börjar egentligen redan i Le Puy dr stadens biskopen Gottskalk år 950 vandrade leden.

 

Invigningen av ”Jakobsdagen” den 25 juli

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.