Vilka var nattmännen i Danmark?
Om du ställer frågan till danskarna, vilka var nattmän, är det inte säkert att du får ett svar. Många idag känner inte till vilka de var. Om man mot förmodan känner till dem så får du räkna med olika svar ointe minst deras historiska bakgrund.
Många menar än i dag att Nattmännen i Danmark var en folkgrupp. De säger än i dag att de var zigenare det vi idag menar är romer.
Tidigt på 1600 talet, hade nattmännen en viktigt uppgift. De var då lagstadgat att varje köpstad skulle ha en nattman, som bl.a. tog hand om självdöda djur, hjälpte bödeln, slaktade hästar.
och tog han om djurens skinn eftersom det var förbjudet att begrava djur med skinnet kvar.
Eftersom nattmannen var en ”oren” människa så kunde allmänningen också riskera bli smittade om man kom i fysisk kontakt med en nattman. Givetvis gick detta orena i arv till nattmannens familj. Så antalet ”orena” växte i antal och fick svårigheter att försörja sig.
När bönderna under 1800-talet själv började slakta hästar och samhället får fram bättre latrinsystem m.m. så blir nattmannen överflödig och de blir ett kringvandrande folk, som utför enklare sysslor i utbyte mot nattlogi och mat. Man tigger för att överleva.
Stenen på bilden är rest som ett minne över Christen Nielsen, nattman i Rönbjerg. Han är en ana till mig, 9 generationer bort
Fattiga tvingades bär ett märke
Att vara fattig och utan bostad var tufft. För att ha bättre kontroll på de fattiga infördes en lag om att de skulle bära ett märke som skulle vara fäst på deras kläder
Den stora jakten på nattmännen
Den 11 februari 1835 genom-fördes det en organiserad jakt på nattmännen. Nu skulle de fångas in så att samhället kunde städades upp.
Alkohol och slagsmål slutade i dråp
Det gick vilt till i Fjelsø. Eter mycket sprit hamnade de i slagsmål med varandra och detta slutade med att Anders Olesen blir ihjälslagen
Nattmannes arbetsuppgifter
Text kommer
Familjefest på tukthuset
Text kommer
Rackarkungen
Text kommer
PludderMads
Text kommer
Höjris brinner
Text kommer