Magiska platser utefter Camino de Francés
Cartjua de Miraflores
Självklart är det så, att när man vandrar på pilgrimsleden till Santiago de Compostela, så är man angelägen om att fort komma fram. När jag gick leden första gången 2010 höll jag ett tempo på ca 37 km per dag vilket skulle innebära 32 vandringsdagar. Sen var det så att varje dag, när man kommer fram till den plats man valt för nattvila, så var man oftast så trött att man inte orkade mer än det som var nödvändigt. Kläder ska tvättas och maten ska fixas. Det är lite ledsamt att man inte går kortare dagsetapper och upptäcker allt fantastiskt som finns utefter leden. Men man har ju inte obegränsat med tid.
En plats man borde besöka är Cartjua de Miraflores som ligger bara tre kilometer från katedralen i Burgos. Alla och även jag vill ju se katedralen men även Miraflores är värd ett besöka
Ett Kartusiankloster
Här ligger ett kloster, som vi ser till höger på bilden. Kyrkobyggnaden för klostret vars munkar tillhör Kartusianorden, vilket är en eremitorden. Munkarna lever i ensamhet och ber sina böner och äter sina måltider ensamma förutom på söndagarna då de har en gemensam måltid. Den dagliga mässan är också gemensam och i en dag i veckan genomför man långa gemesamma promenader då man gärna för diskussioner och samtal med varandra. I Sverige har vi haft ett Kartusiankloster, Marie Fred men detta kloster stängdesså som många andra av Gustav Vasa 1526.
Det går mycket bra att besöka klosterkyrkan och också delta i mässan. Intill klostret finns ett lämpligt ställe att övernatta på. En tidigare skola som numera används till lägerverksamhet och för apilgrimmer som vill övernatt. Nästa dag är du ju bara 3 kilomter till katedralen i Burgos och du får en hel dag att upptäcka denna spännande stad och dess katedral.
Maristas – Residencia Miraflores heter skolbyggnaden och det går bra att boka sängplats. Följ länken nedan.
En stulen Jakobsstaty
I kyrkan finns en fantastisk grav.
På denna grav fanns tididgare en alabasterstaty av den helige Jakob (Saint James). Förutom att hans grav finns i Santiago de Compostela, och det är ju dit vi vandrar, så är han Spaniens beskyddare.
Denna fantastiskt fina staty stals från graven 1914. En person erbjöd bra betalning för olika verk från kloster och han var särskilt intresserad av kungliga gravar. Faktum är att han tog flera alabasterfigurer till Madrid under förevändning om att de skulle restaureras. En av dessa var snidningen av Santiago Apóstol som numera finns i Metropolitan Museum of Art i New York.
Gravplats för Juan II av Kastilien och Isabel av Portugal
I klosterkyrkans fantastiska grav ligger Juan II av Kastilien och Isabel av Portugal. begravd. De var föräldrar till Isabel av Kastilien, som förenade Spanien och återerövrade Granada från araberna.
Isabel av Kastilien och henns man Ferdinand II av Aragonien var framgångsrika och gjorde Spanien till en stormakt. De finasierade också Christoffer Columbus resa till Amerika.
Isabel födde minst fem barn och blev också mormor till en Svensk drottning. De två mest kända av barnen var Katarina av Aragonien (1485–1536), som först gifte sig med Arthur, prins av Wales Han avled tidigt och hon gifte om sig med hans bror Henrik VIII av England och blev mor till Maria I av England som också kallades för ”Blody Mary”.
Den andra kända dotter var Johanna den vansinnige, som gifte sig med Filip I av Castilla, kallad den sköne. Deras dotter Isabella (Elisabeth) född den 18 juli 1501 i Bryssel och död den 19 januari 1526 i Gent var Danmarks, Norges och Sveriges drottning. Hon var gift med Kristian II av Danmark. Ni vet han som i Sverige kallades för Kristian tyrann.
Filip 1 av Castilla avlider i Burgos men är begravd i Capilla Real i Granada där även Johanna den vansinnige och Isabel av Kastilien är begravda.
Så här hittar du till klostret
Vägbeskrivning
Text kommer
Släktrelationer med anknytning till Miraflores
I nedan släktträd kan vi finna Drottning Isabella och hennes man Juan II, som ligger begravda i klosterkyrkan i Miraflores. Vidare kan man följa ledet ned till Isabella som enade Spanien och till hennes barn Johanna den vansinnige (Juana de Loca) vars dotter Elisabeth (Isabella av Habsburg) blev Svensk drottning. Du finner också Katarina av Aragonien som gifte sig med Prins Arthur och efter hans död med brodern, den välkände kung Henrik VIII.