Nattmännen i Danmark

Vilka var nattmännen i Danmark?

Om du ställer frågan till danskarna, vilka var nattmän, är det inte säkert att du får ett svar. Många idag känner inte till vilka de var. Om man mot förmodan känner till dem så får du räkna med olika svar ointe minst deras historiska bakgrund. 

Många menar än i dag att Nattmännen i Danmark var en folkgrupp. De säger än i dag att de var zigenare det vi idag menar är romer. 

Tidigt på 1600 talet, hade nattmännen en viktigt uppgift. De var då lagstadgat att varje köpstad skulle ha en nattman, som bl.a. tog hand om självdöda djur, hjälpte bödeln, slaktade hästar.
 och tog han om djurens skinn eftersom det var förbjudet att begrava djur med skinnet kvar.

Eftersom nattmannen var en ”oren” människa så kunde allmänningen också riskera bli smittade om man kom i fysisk kontakt med en nattman. Givetvis gick detta orena i arv till nattmannens familj. Så antalet ”orena” växte i antal och fick svårigheter att försörja sig.

När bönderna under 1800-talet själv började slakta hästar och samhället får fram bättre latrinsystem m.m. så blir nattmannen överflödig och de blir ett kringvandrande folk, som utför enklare sysslor i utbyte mot nattlogi och mat. Man tigger för att överleva. 

Stenen på bilden är rest som ett minne över Christen Nielsen, nattman i Rönbjerg. Han är en ana till mig, 9 generationer bort

Fattiga tvingades bär ett märke

Att vara fattig och utan bostad var tufft. För att ha bättre kontroll på de fattiga infördes en lag om att de skulle bära ett märke som skulle vara fäst på deras kläder

LÄS MER

Den stora jakten på nattmännen

Den 11 februari 1835 genom-fördes det en organiserad jakt på nattmännen. Nu skulle de fångas in så att samhället kunde städades upp.

LÄS MER

Alkohol och slagsmål slutade i dråp

Det gick vilt till  i Fjelsø. Eter mycket sprit hamnade de i slagsmål med varandra och detta slutade med att Anders Olesen blir ihjälslagen

LÄS MER

Nattmannes arbetsuppgifter

Text kommer

Familjefest på tukthuset

Text kommer

Rackarkungen

Text kommer

PludderMads

Text kommer

Höjris brinner

Text kommer

Kontakta mig

[mesmerize_contact_form shortcode=”contact-form-7 id="15707" title="Kontaktformulär"”]