Saint Jean Pied de Port – Orisson

Dagens vandring

1 Saint Jean Pied de Port – Orisson 7,6 km

Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.

Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg

Route de Napeléon

De flesta väljer att gå hela sträckan från Jean Pied de Port till Roncesvalles på en dag. Så gjorde även jag 2010. Men varför ha bråttom? Har man möjlighet att var hemifrån en längre tid så nyttja det och om du dessutom har som jag blivit äldre och konditionen är inte som den varit, även om jag själv har svårt att acceptera det, är det förnuftigt med en mjukstart.

Sträckan till Roncesvalles är troligen den tuffaste syträckan på hela vandringen, så det kan vara smart med nattvila i Roncesvalles. Men tänk på att boka plats i förväg. Antalet bäddar är begränsat.

Om vädret är bra kommer du få en otroligt vacker vandring. Utsikten är bedårande och man bara njuter. Men även om man går på försommaren så kan Pyrenéerna vara förädiska så det gäller att lyssna på väderrapportwerna och helst följa de råd som du kanske får från härberget. När jag passerade här 2010 så var det mitt i juni månad och vädret var underbart nere i Jean Pied de Port. Vi fick en vädervarning, men kunde det vara så farligt tänkte vi och gick iväg den vanliga vägen. När vi senare passerade Orisson så slog vädret om .

Med en temperatur på fyra plusgrader, regn och ca 10 meters sikt förvandlades vandringen till en tuff utmaning. När jag väl kom fram till Orisson fick jag höra att de flesta hade valt ”vinterleden” vilket jag också borde ha gjort.

Den alternativa leden hittar du på en annan sida.

Njut nu av dagen och den bedårande utsikten. Det tar ungefär två timmar att gå till Orisson så du har inte bråttom. Innan vandringen hinner du med ett besök i kyrkan och har du bokat rum på Orisson och även meddelat ungefär ankomsttid så kommer bädden att vänta på dig.

Historisk mark

Det är fascinerande att tänka på hur många det är som har gått samma väg som du nu planerar att gå. Tusentals pilgrimer har satt ned sin fot där du nu sätter ned din. Även spännande historiska händelser har ägt rum här. Du vandrar idag på ”Napoleons väg” som han tog när han skulle över Pyrenéerna. Men han var inte den enda militär som valde samma rutt som du valt. Under andra världskriget tog sig tyskarna fram samma sträcka. Under tidiga medeltiden passerade kung Karl den store samma väg vilket du kommer att få se i morgon.

Richar Lejonhjärta känner de flesta till. Fransmannen som blev Engelsk kung. Hans morfar gick också denna väg men avled i Santiago de Compostela och har sin grav där.

FAKTA


Distans:
7,6 km

Asfaltsunderlag: 6,7 km

Stig/grus: 0,9 km

Uppför: +640 meter, snitt 10,4%, max 21,7%

Nedför: -22 meter

Alternativ sträcka

Route de Napeléon är den traditionella leden under sommartid när du vandrar till Roncesvalles.

Men leden är stängd under vintertid. Om vädret är dåligt, vilket händer även under sommartid och tidig höst, så rekomenderas det att man väljer den alternativa sträckan som följer vägen mellan Saint Jean Pied de Port pch Roncesvalles

Kolla väderprognosen och välj med väg med stor respekt till vädrets makter.

Den alternativ sträcka tar dig hela vägen till Roncesvalles och är 23,5 km lång. Summa stignin blir 1100 meter och utför -314 meter. Maxlutning uppför 23,2 %

Det finns möljligheter till nattvila utefter leden,.

Länk till alternativa leden

Tanka hem en digital karta

Klicka på kartan så kommer du till ”Ride with GPS”. Från den sidan kan du enkelt tanka hem en fil till din telefon, cykeldator eller bärbar GPS. Du kan välja mellan flera filtyper som passar dig bäst.

Boenden utefter sträckan

Nedan presenteras boenden utefter dagens sträcka. Kvalitén på boenden varierar. En del vänder sig til vanliga turister och kostar därefter medan resten vänder sig till pilgrimer och har betydligt lägre priser. De som anges som Municipal är billigast och de privata pilgrimsboendena något högre men några av dessa kan vara bokningsbara.  Observera att vissa boenden stänger under vinterperioden och du måste själv kontrollera eller ta i beräkning att de är stängda eller fullsatta.

I möjligaste mån anges telefonnummer till boendet eller en lånk till hemsidan alternativt facebook.

Om du hittar fel får du gärna rapportera felaktigheter i formuläret längst ned på sidan

La Coquille Napoléon

Dubbelrum kan bokas  via Booking.com 

Villa Goxoki

Privat Vandrarhem

GITE ERRECARTIA

Stuga för 4 personer

Orisson

vv

La Coquille Napoléon

Privat vandrarhem med högre priser, tfn: +33662259940, 

Sevärt utefter sträckan

text kommer

Utsiktsplats

Efter cirka 6,4 km kommer du till en utsiktplats med en informationstavla. Utsikten är bedårande om vädret är på din sida. Stanna upp, andas djupt och njut av det vackra som du kommer att se. Du är strax framme vid Orisson

ROUTE de NAPELÈON

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation.

Läs mer på Svenska

Kontakta mig

[mesmerize_contact_form shortcode=”contact-form-7 id="15707" title="Kontaktformulär"”]