Orisson – Roncesvalles

Dagens vandring

2 Orisson – Roncesvalles 17,1 km 

Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig. Din käpp och stav, de tröstar mig

Pyreneérna ska besegras

Många har redan nått dagens etappmål den första dagen. Men varför ha bråttom om man har möjlighet att vandra lite långsammare. Dag 2 är en underbar vacker sträcka om nu vädret är på din sida. Om inte kan det bli lite tuft. I dag kommer du att vandra uppför i ca 13 kilometer och då når du en höjd på 1426 meter över havet. Därefter går det utför resten av dagen. Man brukar säga att uppför blir man bara trött av men utför, det gör ont. Ett gott råd är att du tar det försiktigt utför eftersom det är väldigt brant och lätt att vrida foten fel. Många har redan här fått bryta sin vandring. Det finns några alternativa sträckningar på slutet. Det går att välja den kortaste sträckan men då blir det ännu brantare. En lutning på -20%. Om du väljer, viloket jag gör, väljer du den högra sträckningen, som jag har ritat ut, så sjunker det som mest -14,9 %. Men även det är kraftigt.

text

FAKTA


Distans: 17,1 km

Asfaltsunderlag: 8,4 km

Stig/grus: 8,7 km

Uppför: 12,6 km

Stigning: +649 meter = Snitt 5,1% max 14,9%

Nedför: 5,4 km

Sänkning: – 533 meter = Snitt -10,3% max -17,8%

RESPONSIVE DESIGN ON TWO LINES OF TITLE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad

Till digital karta

Klicka på kartan

Boenden

ALBERGUE DE PEREGRINOS DE RONCESVALLES

Det går utmärkt att boka plats i detta härbärger. Du kan också förbeställa middag/frukost eller ett picnicpaket. Länkar nedan

LA POSADA DE RONCESVALLES

Hotellboende där du kan både äta och bo. Hotellet ligger på sydsidan

CASA SABINA

Hotellboende och restaurang

Hotel Roncesvalles-Orreaga

3 stjärnigt hotellboende

Intressant utefter sträckan

xx

Jungfru Maria

xx

Gränsövergången och Rolandkällan

Nära gränsen mellan Frankrike och Spanien finns en källa som namngivits efter Roland. Den lilla vägen du vandrat de senaste 5-10 minuterna före dennna plats så har du varit i Spanien medan Frankrike ligger några få meter utanför på den vänstra sidan.

Roland

xx

Roncesvalles

Den lilla staden på berget har länge varit betydelsefull på grund av sitt strategiska läge. 

Mest känd historiskt sett är legenden om Roland och hans hjältemodiga död år 778. Roland har genom århundranden varirt förebilden för den mest ädle riddaren. Det var vid slaget  vid Roncesvallespasset där han ädelmodigt stred tills han stupade och därmed undkom Karl den Store från Baskernas attack.

Vid den här tiden gränsade Roncesvalles till Akvitanien som för tillfä’llet styrdes av Frankernas konung.

Strax norr om staden, utefter leden som ni borde passerat om ni inte tog ”genvägen” finns ett minnesmärke rest på den plats sägnen säger att Roland stupade.

Mer information på Engelska

Kontakta mig

[mesmerize_contact_form shortcode=”contact-form-7 id="10606" title="Kontaktformulär 1"”]